9 maart 2008

Verkenners: heel ver weg


Zoals een vorige keer beloofd, zal ik alle nieuwe Zuidland-groepen wat nader aan jullie voorstellen. Als eerste de verkenners.

De groep verkenners opereert het verst weg van de veilige haven en zal op de een of andere manier voor andere Zuidlandvaarders de verdere koers moeten zien uit te zetten. Minimaal kunnen ze interessante reisbestemmingen optekenen. Inspireren dus!

Onder de verkenners geen mensen die altijd maar oude stukken op een website moeten zien om er archief in te herkennen.. Nee, juist andersom: op allerlei websites die helemaal niks met archieven van doen hebben, zien zij als het ware nog oude stukken te staan! :-)

Blokken bij de BBC
De lokale pagina's op de website van het BHIC - door ons altijd lokale geschiedenisboekjes genoemd - bestaan uit blokken. Een blok met een verhaaltje, een blok met een plaatje, een blokje met een link enzovoort.


Onze blokken zijn erg statisch en star en vast. Niks flexibels aan dus. Als lichtend voorbeeld voor de verkenners liet ik daarom de nieuwe homepage van de BBC zien, die toen nog in beta was.

Deze homepage is vrijwel volledig te personaliseren, zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Ook kun je lokaal nieuws, sport en weer krijgen, wat weer prima te vertalen is in de richting van onze eigen geschiedenisboekjes.

Waar de BHIC-blokken dus zo vast staan als een auto in de file, rijd je met de BBC-blokken lekker door. En aangezien personalisatie - het maken van je eigen online hoekje op het web - steeds belangrijker wordt, heeft de BBC een inspirerend stukje homepage afgeleverd!

Anders dan gewoon
Een stap verder is het min of meer verlaten van het idee dat het allemaal op onze eigen site moeten gebeuren, met of zonder flexibele blokken. In de toekomst maken mensen misschien liever een Netvibes Universe aan of zoiets, waarin ze ook dingetjes of widgets van het BHIC opnemen. Een rss-feed van de forums die ze willen volgen, een slideshow van een selectie van hun favoriete foto's, en een zoekbox voor de genealogische database.

Wij worden dan zelf weer een pure leverancier van brokjes informatie, waarbij iedereen op zijn of haar eigen wijze die brokjes kan opnemen en kan integreren in de eigen informatiehuishouding.

Wat dat betreft gaat ook onze huidige site nog steeds uit van een door de klant te bewandelen pad naar de informatie.. terwijl die klant in de toekomst dat pad steeds meer links zal laten liggen en de informatie liever op een andere manier tot zich zal nemen.

Nog meer blokken bij Symbaloo
Ook enkele toffe blokken vind je bij Symbaloo, een site die ik eigenlijk al een tijdje niet meer gebruik. Behalve dan om te laten zien hoe ze daar nieuwsfotootjes gebruiken als soort van teaser om het volledige bericht te lezen.


Da's heel anders dan archieven dat doen. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel vreemd dat wij de beschrijving van een foto, die vaak totaal ongeschikt is als toegang, desondanks gebruiken als toegang tot die foto.

Met andere woorden: we laten de klant via het minst interessante stukje in de database (de tekst) zoeken naar het meest interessante stukje in de database (het plaatje) langs een weg die daarvoor helemaal niet geschikt is (via de beschrijving in plaats van via een toegang).

Nóg korter door de bocht: we doen alle mogelijke moeite om de klant datgene te onthouden waar hij of zij eigenlijk naar op zoek is, namelijk een leuk plaatje.. ;-)

Dat moeten we dan dus misschien eens zien om te draaien hè!?

Aldus
Maar goed, dit is dus zo'n beetje de taak van de verkenners: toepassingen zoeken die inspireren en waarmee we op het BHIC iets kunnen. Als iemand nog tips heeft, dan houd ik me aanbevolen.

En sowieso houd ik me aanbevolen voor opmerkingen over het Zuidland-project hoor. Graag zelfs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.